Pears and Chocolate Clafoutis: the perfect dessert for a last-minute dinner with friends.

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I will always be grateful to Eric Landlard, from whom I took inspiration for this recipe. I still remember it: it’s a lovely Friday evening of mid spring, last year, I am ready to go home from work and my husband calls me to tell me that he will be very late as he’s stuck at work with his colleagues (and our friends) Tiago and Eva.

Used to this sort of last minute turn around and not willing to spend the next three-four hours at home with nothing to do, I resolve to invite our friends at home for dinner when the long session of science finishes. I have definitely enough time to fix up something nice and what’s better than spending a couple of hours of extra time alone in the kitchen?

If I remember correctly I run to the supermarket and end up making four very quick but tasty rib eye steaks with chips and roasted vegetables. I am just very undecided up to the last minute about dessert and then I think of that pears and chocolate clafoutis recipe that I saw a few days earlier on the great book “Chocolate” by Eric Lanlard.

I slightly modify the recipe by adding cocoa powder to make it extra dark and chocolaty and a bit more flour because I like the spongy texture that it gets in the corners where it is more cooked; but make sure you do not cook it all the way through, otherwise you will lose the great gooey texture in the middle. The recipe is not only dead easy but also so quick and it requires so few basic ingredients that you can probably make it anytime without big planning.

From the pictures we took I can tell you we served had it with vanilla ice cream: smashing.

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Saró sempre grata a Eric Lanlard per l’ispirazione ricevuta per questa ricotta. Ricordo benissimo, una bellissima serata di metá primavera dell’anno scorso, sto per lasciare il lavoro e cominciare il weekend e mio marito mi chiama per dirmi che i programmi per la serata saltano perchè farà molto tardi al lavoro con i suoi colleghi (e nostri amici) Tiago e Eva.

Abituata a questi cambiamenti di programma all’ultimo momento e non essendo particolarmente interessata a passare le prossime tre-quattro ore a girarmi i pollici, decido di invitare a cena i nostri amici e ci diamo appuntamento per la fine della lunga sessione di esperimenti. Ho sicuramente abbastanza tempo per mettere insieme qualcosa di apprezzabile e, dopo tutto, cosa c’è di meglio che passare un paio di ore extra di tempo libero in cucina?

Se ricordo correttamente, corro al supermercato e finisco col preparare quattro tagliate veloci ma gustosissime con patatine e verdure al forno. Sono solo molto dubbiosa sul dessert e poi, all’ultimo minuto, decido di provare quella ricetta del clafoutis alle pere e cioccolato che ho visto un paio di giorni fa nell’eccellente libro “Chocolate” di Eric Lanlard.

Modifico leggermente la ricetta con l’aggiunta di un po’ di cacao in polvere per esaltare il sapore del cioccolato e di un po’ di farina extra perchè mi piace la consistenza spugnosa che si forma ai bordi dove è piu’ cotto e perchè lo alleggerisce un po’; ma se lo provate, assicuratevi di non cuocerlo del tutto altrimenti perderete quella consistenza cremosa, appiccicosa e “cioccolatosa” nel mezzo. La ricetta non è solo facilissima ma anche veloce da non credere e richiede ingredienti cosí pochi ingredienti e cosí basilari che si puo’ preparare in qualsiasi momento senza pianificare molto.

Dalle foto posso chiaramente ricordare che lo abbiamo mangiato accompagnato a gelato alla vaniglia: buono da paura.

 

RECIPE
Unsalted butter, for greasing the dish
1tbsp of brown sugar
250g dark chocolate, chopped
75g plain flour
25g cocoa powder
1 tsp ground cinnamon
4 eggs
50ml whipping cream
200ml full fat milk
4-5 big pears, peeled, cored and cut in quarters
Half tsp of baking powder
Preheat the oven at 180C, grease a 1.5-2 litres ceramic oven dish and sprinkle with the sugar. Melt the chocolate and mix the dry ingredients (flour, cocoa powder, cinnamon, baking powder) together. Beat the eggs, milk and cream into the dry ingredients until they are all just combined. Stir in the melted chocolate. Pour the chocolate batter into the dish and then place the pears in the batter uniformly. Bake in the oven for 20-25 minutes or until just set on the surface and just cooked on the borders.
Serve lukewarm or cold according to taste, with vanilla ice cream, pouring cream or clotted cream.

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