Small Treats 3: Chocolate topped flapjacks

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I wanted to conclude my trio of sweets with my favourite of the day, something that might look very low key, but that for me ranks very high in the list of my best sweets, flapjacks, in this case topped with white, milk and dark chocolate.

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The reason of my special warmth towards these flapjacks is triple. First of all these little bars are the epitome of comfort food, they are extremely simple to make, but delicious, and they rarely let you down in the kitchen. They are sweet sticky and gooey which also mean that even a small amount can satisfy you quite efficiently which means I usually do not end up eating too much of it. Then their main component is one of my favourite staple foods: oat. Oat is again one of those ingredients I have discovered only a few years ago and that I think we should eat more of in Italy too. It is great to make bread, I love porridge too and in this sweet is the perfect blank canvas for the flavours of the maple syrup and the orange. Finally, of course because of the chocolate, the gift to human from mother nature that can improve pretty much anything in the world of sweets and dessert.
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I know most of my English speaking friends and presumably some of my Finnish ones know them already, but I hope that this post and its subject can intrigue especially my Italian friends into try them and make them at home.
Have a lovely week!
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E come da tradizione ho voluto lasciare il meglio, o almeno il mio preferito, per ultimo. Questi piccoli quadretti di fiocchi d’avena cotti e impastati con burro miele, sciroppo d’acero, in questa ricetta insaporiti con arancia e ricoperti da uno strato speasso di cioccolato, fondente, al latte e bianco, si chiamano flapjacks. I flapjacks sono dolci tipici in UK e nel mondo Anglosassone e nonstate a un primo sguardo possano sembrare nulla di speciale, mi hanno subito conquistato al primo assaggio.
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Le ragioni per cui mi piacciono cosí tanto sono tre. In primo luogo per la loro semplicitá: sono uno degli esempi più azzeccati di come pochi ingredienti, combinati in maniera molto poco sofisticata possano diventare qualcosa di eccezionalmente buono. Sono dolci al punto giusto, appiccicosi e ricchi a sufficienza da riempirti con poco, il che significa anche che fortunatamente mi risulta difficile mangiarne troppi. Poi perchè il componente principale è uno dei miei ingredienti preferiti del momento: l’avena. In Italia dovremmo mangiarne di più, parere personale ovviamente! É buonissima in forma di farina, nel pane, e anche il porridge, se fatto con tutti i crismi, è una buonissima colazione e in questa ricetta è il supporto perfetto per tutti gli altri ingredienti. Infine, ovviamente, per il cioccolato, il dono di madre natura all’umanità che puó migliorare più o meno qualsiasi dolce o prodotto di pasticceria.
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So che la maggiorparte dei miei amici di lingua Inglese, e qualcuno dei Finlandesi, conosce già i flapjacks, ma spero che questo post possa incoraggiare anche i miei amici Italiani a provarli, magari a farli a casa, perchè meritano davvero.
Buona settimana a tutti!
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Recipe

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300g butter
250g brown sugar
250g maple syrup
450g porridge oats
Zest of 3 large orange
200g Dark, Milk and White chocolate each.
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Melt the butter, sugar and maple syrup in a pan over a medium heat to obtain a sticky liquid but do not let caramelise. Add the oat and the orange zest and mix thoroughly. Pour the mixture in an oven tray (about 20 by 30 cm) lined with baking paper and butter and press flat. Bake for about 20 minutes at 180C. Cool down through, melt the three chocolate separately and cool slightly the dark chocolate to have the same dense consistency of the other two melted chocolate. Spread the tree chocolate without mixing too much to obtain a marbled effect. Let the chocolate solidify completely, remove the flapjack from the tin and cut into 3-4cm squares.
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