French Toast: how to turn a lazy Saturday’s breakfast into something special.

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I presume it happens to everyone every now and then to wake up and feeling like something different for breakfast.  Maybe on a Saturday morning, when nothing special is planned and the day can start with a more relaxed and lazy approach than usual. This morning it happened to us, and there was one thing I was meant to try for some time: French toast.

I have recently seen a very decadent version of French toast in an episode of Australia Masterchef. The program is nowhere near as good as the UK original, (unfortunately, until BBC decide to have a proper international service, that’s what I am stuck with) but among all the versions in the different countries, it is actually the most honest, the one that is actually the most about food rather than bitching around about other contestants and therefore they normally have very interesting recipes.

Mine had definitely to be simpler, no whipped cream, no complex sugar work or orangey syrup, but that is the greatest thing about recipes like this, you can do it anytime you want, with whatever it happens to be in your fridge, no need for a trip to the supermarket, and I can tell you, on a cold Finnish winter morning, it is an extremely appreciated plus side. I decided to accompany it with two of our favourite cooked fruit concoctions: stewed apples with cinnamon and cardamom and maple syrup caramelised bananas. But if you prefer they go amazingly with even simpler things like honey, jam or Nutella (I am some sort of Italian after all, so, don’t touch my Nutella!).

In the best tradition of anything spontaneous and “impromptu”, it turned out to be really good. It may be objected that this is not a strictly a baked product, but, apart from the fact that it contains bread, which in this particular case I made myself, I think that there are some great sweets that deserve a place as “exceptions”.

Have a good weekend!

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Toast alla Francese:  come trasformare  la colazione di un Sabato mattina pigro in qualcosa di speciale.

Immagino succeda a tutti di quando in quando di alzarsi una mattina e avere voglia di una colazione un po’ diversa dal solito. Magari in un Sabato, se non c’è niente di particolare o urgente da fare e la giornata puó cominciare con un po’ più di relax o pigrizia del normale. Questa mattina è capitato a noi e c’è una cosa che avevo in mente da un po’ di provare: toast alla Francese.

Ho visto recentemente una versione molto ricca e indulgente di questo dolce in un episodio Masterchef Australia. Il programma non è nemmeno paragonabile all’originale Britannico (sfortunatamente fino a quando la BBC non deciderá di fornirsi di un servizio internazionale decente, questo è e ci deve andare bene) ma fra tutte le altre varie versioni in diversi paesi, questa mi sembra la più onesta, qualle che più di ogni altra si concentra sui piatti piuttosto che sulle liti e i pettegolezzi tra concorrenti e che, quindi, normalmente mostra ricette interessanti.

La mia ricetta in confronto ha dovuto peró, per necessitá, essere semplificata: niente panna montata, via le sculture di zucchero e lo sciroppo di arance, ma la cosa che in realtá amo di piu di ricette come queste è che sono cosí semplici che si possono cucinare in qualsiasi momento, con qualsiasi cosa vi capiti di avere in frigo, non c’è bisogno di andare al supermercato e, credetemi, in una fredda mattina d’inverno Finlandese, anche questo conta. Ho deciso di accompagnare i toasts con due preparazioni di frutta molto popolari  a casa nostra: mele stufate con canella e cardamomo e banane caramellate allo sciroppo d’acero. Se preferite o non avete voglia di mettervi a pelare mele etc… questi toasts sono buonissimi anche semplicemente con miele, marmellata o Nutella.

Nella migliore tradizione di tutto ció che è fatto con spontaneitá e senza troppi programmi, è stato un successo. Qulacuno potra obiettare che questo non è un vero prodotto di pasticceria e che non è stato usato il forno. Posso solo rispondere che a parte che questi toasts hanno come base il pane (in questo case fatto da me), credo che ci siano delle ricette cosí buone che meritano di essere incluse anche come “eccezioni”.

Buon weekend a tutti!

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RECIPE

For the toast:
4 slices of stale bread about 1.5cm thick
1 medium egg and 1 yolk
120ml of full fat milk
10gr of butter
A pinch of salt

For the stewed apples:
2 large apples
Cinnamon and cardamom to taste
Vanilla paste (or vanilla extract and 1 tsp of sugar)
10gr of butter

For the caramelised bananas:
2 bananas
10gr of butter
3tbs of maple syrup

Prepare the apple first: peel and cut them in 2cm cubes put them in a sauce pan with the rest of the ingredient and stew them until thoroughly cooked but not mashed (about 10/15 minutes).

Mix eggs, milk and salt and soak the bread in it for about 3/5 minutes. Melt the butter in a frying pan and cook the bread until golden brown.

Remove the toasts from the pan and melt in the butter for the banana in the same pan. Add the maple syrup in a high temperature and when the caramel has started to bubble add the bananas chopped in pieces about 2/3cm thick. Stir the bananas to coat them with the caramel and take off the heat when they start to have a golden crust.

Dress you toasts and enjoy! If you like, sprinkle some sugar on top.

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2 thoughts on “French Toast: how to turn a lazy Saturday’s breakfast into something special.

  1. This is so simple yet magnificent. I love French toast at the best of times but the fruity stuff looks so yummy! Your photos are really excellent Mari!

    • Thanks Emma! And as you wrote, yummy and so simple, you should try and let me know ;). And thanks about the pictures, although I cannot really take all the credit myself as most of them are Mikko’s, but he surely appreciates too!

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